Cum omori drojdiile din aluaturi: 7 greseli pe care sa nu le faci ca brutar
Drojdiile sunt organisme vii esentiale in procesul de productie a painii si altor produse de panificatie si patiserie.
Chiar daca poate parea simplu sa faci un aluat, lucrurile nu stau chiar asa, deoarece chiar si cel mai mic detaliu poate modifica rezultatul final.
Daca esti un novice in arta prepararii aluaturilor cu drojdii, continua sa citesti si vezi care sunt cele mai comune greseli pe care le poti face si cum sa le eviti!
1. Folosesti apa mult prea calda sau prea rece
Unul dintre cele mai frecvente moduri in care poti „ucide” drojdiile este sa folosesti apa la temperaturi extreme. Drojdia este un organism viu – apa mult prea calda o va ucide, iar apa mult prea rece ii va diminua activitatea.
Este important sa folosesti intotdeauna apa la temperatura potrivita, intre 35°C si 40°C, pentru a activa drojdiile.
2. Adaugi sarea direct peste drojdie
Sarea poate avea un efect inhibator asupra activitatii drojdiilor, asa ca nu ar trebui sa o adaugi niciodata direct peste drojdie.
In schimb, amesteca sarea in faina inainte de a adauga si drojdia. Astfel vei evita contactul direct dintre cele doua ingrediente si aluatul tau va creste fara probleme.
3. Folosesti mult prea mult zahar
Chiar daca drojdiile au nevoie de zaharuri pentru a se hrani si produce dioxid de carbon (care face aluatul sa creasca), folosirea unei cantitati mult prea mari poate incetini sau chiar opri activitatea drojdiilor.
Este important sa respecti reteta si sa nu folosesti mai mult zahar decat ar trebui.
4. Depozitezi drojdia in conditii improprii
Dupa cum a fost mentionat, drojdiile sunt organisme vii sensibile la mediul inconjurator. Daca le vei depozita intr-un loc cald si umed sau intr-un loc mult prea rece, ai sanse mari sa le deteriorezi sau chiar sa le omori.
Pastreaza drojdiile intr-un loc uscat si racoros, departe de lumina directa a soarelui, de preferat intr-un recipient care se inchide etans. (P)
5. Folosesti drojdie expirata
Nu ar trebui sa ignori niciodata data de expirare a drojdiilor.
Folosind un agent de crestere care a depasit termenul de valabilitate nu vei avea parte de rezultatele asteptate, dar vei afecta si aroma aluaturilor si implicit a produselor.
Verifica intotdeauna data de expirare trecuta pe ambalaj si foloseste doar drojdii proaspete pentru cele mai bune rezultate.
6. Amesteci mult prea mult aluatul
Daca amesteci mult prea mult aluatul, nu numai ca vei elibera gazele produse de drojdii, dar vei rupe si legaturile de gluten formate. Acest lucru va face ca aluatul tau sa nu creasca, miezul sa nu fie pufos, iar coaja va fi foarte groasa si tare.
Amesteca intotdeauna pana toate ingredientele sunt incorporate si aluatul devine lucios si elastic, apoi lasa drojdiile sa isi faca treaba.
7. Nu folosesti drojdie de calitate
Pentru brutarii incepatori, alegerea drojdiilor este la fel de importanta ca oricare din pasii amintiti anterior. Lesaffre Romania este unul dintre cei mai buni distribuitori de agenti de crestere naturali si poate fi partenerul tau si al afacerii tale.
Datorita experientei si angajamentului lor pentru calitate, produsele Lesaffre sunt preferatele brutarilor din toata lumea.
Indrazneste sa experimentezi si sa inveti folosind doar drojdii de cea mai buna calitate!